Dalinamės KArtu nario profesoriaus Andriaus Bielskio DELFI interviu apie dirbtinio intelekto keliamus iššūkius ir galimus sprendimus.

Technologinė pažanga ir dirbtinis intelektas (DI) keičia ne tik darbo rinką, bet ir žmogiškuosius santykius. Akivaizdu, jog stovime ant didžiulių permainų slenksčio. Ar automatizuoti įrenginiai atims iš mūsų darbą? Kodėl pažangos daugiau, o dirbame nė kiek ne mažiau ir nebemokame ilsėtis? Kodėl DI kuriančias įmones valdo tokia paslaptis – kas atrenka DI informaciją, kas ja gali pasinaudoti?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Aristoteliškų studijų ir kritinės teorijos centro direktorius profesorius Andrius Bielskis pastebi, jog automatizacija ir investicijos į gamybos priemones egzistuoja nuo pat pramoninio kapitalizmo įsitvirtinimo XIX a. Pasak profesoriaus, tiek anuomet, tiek dabar svarbu klausti: kaip technologijų, gamybos įrankių pažanga veikia žmogiškąjį klestėjimą, gerą žmogaus gyvenimą?

Šiuo metu prof. dr. A. Bielskis vadovauja Lietuvos mokslo tarybos finansuojamam projektui „Žmogiškasis klestėjimas ir nesusvetimėjęs darbas automatizacijos eroje“, kuriame ir keliami technologinės pažangos suponuoti klausimai. Jame taip pat dalyvauja Notingemo universiteto prof. Anthony Burnsas bei MRU Aristoteliškų studijų ir kritinės teorijos tyrėjai dr. Egidijus Mardosas ir dr. Henrikas Žukauskas.

Skaitykite daugiau

 

Foto: DELFI / ANDRIUS UFARTAS